Rabu, Jun 29, 2016

Resepi Kek Lemon Paling Mudah

Resepi ini sangat mudah. Masuk semua bahan dalam satu bowl, then terrrrrrrr...(beat dalam mixer) Boleh panggil kek lemon,...lemon squares,..apa-apa jelah. Untuk kek ni,  kita banyak guna parutan kulit lemon. Jus boleh simpan buat lemonade atau guna buat icing leleh :)



Isnin, Jun 27, 2016

Teh Tarik Cupcake | Caramel Eclair | Chilli Hot Choc

Minggu lepas Uje dan Dhila berbuka di rumah. Mereka bawa banyak desserts. Dhila ni sweet tooth orangnya. Bab nak cari manisan sedap sedap, serah jelah kat dia. Selepas berbuka, semua dah kekenyangan tak lalu nak makan pencuci mulut sangat. Makanya, jadi rezeki sayalah!

Kebetulan sepanjang hari tu hujan lebat. Cuaca dingin sangat. Bila dah sejuk, apa lagi,..mulalah perut berlubang. Normally, saya tak biasakan diri makan treats yang manis-manis. Tapi, this time justified-lah konon-kononnya. Sebab nak panaskan badan ;)

Untuk moreh, saya makan Teh Tarik Cupcake. Yummehhhh! The cupcakes were made by one of Dhila's friends. Apa yang unik, kek cawan yang dihasilkan semuanya ada sentuhan citarasa Malaysia! Selain daripada perasa teh tarik, ada cupcake perasa cendol, onde-onde Melaka,...Bukan main excited lagi saya cuba rasa itu sikit ini sikit...

Ahad, Jun 26, 2016

Sambal Berlada Terung Bakar

Hidangan terung sememangnya menjadi salah satu hidangan kegemaran keluarga saya. Tak kisahlah masak macam mana. Buat sambal ke, buat kari, rebus begitu sahaja dan cicah dengan budu atau sambal belacan and even buat sandwich terung

Hari ini satu lagi resepi berasaskan terung, Sambal Berlada Terung Bakar

Bahan-bahan yang diperlukan untuk Sambal Berlada Terung Bakar:

  • 3 biji terung bulat (Nak guna terung biasa pun tak mengapa)
  • 10 - 12 tangkai cili merah (Buang biji dan ditumbuk kasar. Jika malas nak tumbuk, kisar dengan blender je. Air jangan banyak sangat.)
  • 1 - 2 labu bawang besar (Dihiris bulat-bulat)
  • 2 keping asam keping
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam mengikut citarasa