728 x 90

Sabtu, 30 September 2017

Pilihan Menarik untuk 'Boring Words'

Di dalam kelas, ketika menulis atau berbicara, saya selalu galakkan anak didik saya untuk cuba gunakan perkataan-perkataan baru. Saya tidak mahu mereka terikat menggunakan hanya satu perkataan sahaja apabila menggambarkan sesuatu. Misalnya, besar. I told them I'm done with 'big'. Jadi, mereka kena cuba guna perkataan lain yang sesuai misalnya: enorrmous, huge, gigantic atau humongous. Kebiasaannya, mereka akan guna tesaurus untuk dapatkan cadangan perkataan yang sesuai.

Selain daripada merujuk tesaurus, saya suka dedahkan mereka dengan infografik. Banyak infografik bermanfaat yang boleh bimbing mereka untuk lebih mahir dengan penggunaan kata dan bahasa. Lagipun cara persembahan infografik yang berajah dan berwarna dapat lebih memancing minat mereka.

Kali ini saya ingin kongsi infografik yang dihasilkan oleh Jack Milgram melalui blognya Custom Writing. Infografiknya bertajuk 28 Boring Words and What To Use Instead. Di bawah ini sebahagian daripada infografik tersebut.


Sayonara, September


Assalamu'alaikum,
Dah nak bertukar bulan, baru berpeluang jengah blog! Aduhai... Kasihan betul blog saya yang sendu ni. Apa khabar semua? Apa aktiviti hujung minggu? Keluar makan angin atau duduk santai berehat di rumah sahaja?

Saya baru balik dari Kota B. Hampir sebulan jugalah di sana. Urus itu urus ini. Banyak perkara betul yang perlu diselesaikan. Lunas satu perkara, ada dua tiga lagi yang datang menyusul. Lazimnya, by the time hari saya berakhir, saya dah tak larat dah nak buat apa-apa. Cari bantal, tilam dan tempat untuk landing je.  Check e-mel pun tak berani sebab dikhuatiri nanti baca lain, faham lain, balas benda lain. 😆

Kord Gitar Sumpah Cintaku - Asfan Shah | OST Titian Cinta

Bagi yang meminati lagu-lagu Asfan Shah seperti  Alasan untuk Bahagia dan Semua Tentang Kita, pasti kalian akan suka Sumpah Cintaku. Lagipun lagu ni memang tengah jadi siulan hangat! Maklumlah Sumpah Cintaku ini OST Titian Cinta yang jadi kegilaan ramai tu :) Basically, chords ini mudah sahaja. Cuma bagi yang tak biasa dengan Bm tu, sukar sikitlah. Boleh cuba Bm seperti rajah di bawah ni ye.

Kredit

Guitar Chords dan Lirik Sumpah Cintaku - Asfan Shah 
OST Titian Cinta
Lagu & Lirik: Asfan Shah

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
(Intro)
Am F E

Am Dm
Di saat saling mengenali
E Am
Ku tahu cintamu memanggil
F E Am
Dalam perasaan yang tak kaudengari

Am Dm
Lambaianmu di dalam mimpi
E Am
Bayangan senyum bidadari
F E Am
Indah segenap rasa tak terbagi

Selasa, 5 September 2017

Bab 9 sudahhhhh,...

Assalamu'alaikum,

5 September 2017. Bulan sembilan dah nak masuk seminggu. Baru saya ada peluang untuk menulis. Diam tak diam kita kini berada dalam bab ke - 9 untuk tahun 2017. Adehhhh, apabila ditenung-tenung, dibelek-belek, ada beberapa bulan je lagi untuk lengkapkan azam dan misi tahun ni! Sempat ke?! Cepat sungguh masa berlalu. Tiba-tiba saya teringat pada satu kata-kata pepatah Inggeris, time and tide waits for no man. Berkaitan masa juga. Jika kita tidak merebut peluang yang ada, tidak memanfaatkan masa kita sebaiknya,...kita mungkin tidak akan dapat peroleh kesempatan masa atau peluang itu lagi pada masa akan datang.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...