728 x 90

Isnin, 22 Mei 2017

Itik Berenang Pulang Pada Senja

Assalamu'alaikum.
Selamat memulakan minggu baru!

Kes itik ni masa ulang kaji dengan students. Buat latihan peribahasa bergambar.
Saya letakkan syarat, fikir betul-betul sebelum jawab. Try recall peribahasa yang dah dipelajari sebelum ini. Cuba jawab semua. Soalan peribahasa bergambar ni senang je,...bukan tanya maksud, bukan suruh buat ayat. Tengok gambar dan relate dengan peribahasa yang bersesuaian.

...dan ini yang saya dapat.


 😆😝😁

Susah payah itik tu berenang pulang pada waktu senja! Lepas ni cikgu kena lebih gigih lagi 'implan' peribahasa-peribahasa dalam fikiran kalian.

Rabu, 17 Mei 2017

Wordless Wednesday - Popcorn dan Soda



Chords True Love - Kata Hati (Easy Chords)

Berderet-deret permintaan nak chords True Love! Terkial-kial juga saya pagi ni apabila check inbox. True Love? Lagu apa? Filem baru ke? Rupanya True Love ni bukan filem tau, ni projek Naelofar Hijab Raya Campaign untuk 2017. Saya pun baru tahu lepas tengok klipnya.

Sekali dengar, terus jatuh cinta dengar pertama dengan lagu ciptaan Aizad dan abangnya ni. Nyanyian Dhany, vokalis Kata Hati pun sangat ummmmphhhhh! Hari ni, saya memang seharian dengan si Kapok. Jadi, ada masa free, buat easy chords True Love. Masih raw. Mungkin ada a few notes yang perlu ditukar (in case you all rasa kurang kena). Dah nak masuk rehearsal, so tak sempat nak teliti sangat. Nanti kalau ada apa-apa perubahan, saya update. Till then, selamat berdendang! 


Kord Gitar | Kunci Gitar  True Love - Kata Hati (Easy Chords)
OST True Love - Naelofar Hijab Ray Campaign 2017 

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.

(Intro)
E

E Am
Malam-malamku tanpamu
B7 Em
Dingin sejukku terasa
E Am
Di sini harummu mewangi
B7 Em
Sejujurnya kau selalu ada

Selasa, 16 Mei 2017

Hari Pahlawan Tanpa Tanda Jasa

Assalamu'alaikum,

Buat semua guru, teacher, cikgu, ustaz, ustazah, sir, madam, sifu, sensei,..
Apapun gelaran dan panggilan kalian, 
Asalkan kalian memegang mandat sebagai seorang pendidik,
Kalian layak untuk dihargai hari ini.
SELAMAT HARI GURU!

Jumaat, 5 Mei 2017

DIY Kad Hari Guru - Doodles

[This is a scheduled post. Currently, I am away.]

Assalamu'alaikum.
Selamat Hari Jumaat!

Minggu ini saya dapat luangkan masa lebih sedikit dengan students saya. Macam biasalah, masuk je bulan lima, ramai yang merengek minta idea untuk buat kad hari guru, kad hari ibu. The main concern is kad hari gurulah sebab kebanyakan mereka bukan sahaja mahu beri kad dan hadiah buat guru kelas, tetapi beberapa guru lain yang mengajar mereka.

Jika tahun lepas, my Form Three kids buat kad DIY bertema bunga, tahun ini saya cadang 'kita buat dengan apa yang ada' 😆 Edisi jimat kos dan bajet. Budak-budak kan,...I don't want them to incur unnecessary expenses di luar kemampuan tetapi pada masa yang sama, saya tak mahu bantutkan niat mereka yang mahu berterima kasih dan tunjuk penghargaan pada guru.

The kids tak ada banyak barang sangat pun. Kebanyakannya ada kertas berwarna hitam dan putih (plus a few extra colours). So, we all decided to do something black and white. Tengah cari-cari idea, saya ternampak kasut-kasut cantik kiut-miut yang didoodle oleh Mummy Julia. Tinggggggg! Terus mentol di kepala mengeluarkan cahaya!

Khamis, 4 Mei 2017

Tutorial Kraf Kertas - Inspirational Magnetic Bookmark

Dalam salah satu entri Wordless Wednesday saya sebelum ini, saya tunjukkan magnetic bookmark yang ada kata-kata inspiration. Seperti yang pernah dijanjikan di sini, hari ini entri susulan tutorial cara-cara membuat penanda buku bermagnet dengan kata-kata berinspirasi/ motivasi 😃

Bahan-bahan yang diperlukan:


Rabu, 3 Mei 2017

Memilih Swimming Suit yang Sesuai untuk Aktiviti Air


How to choose the right swimming suit? Bagaimana hendak memilih swimsuit yang sesuai? Haaa, tentunya persoalan ini menghantui fikiran kita dan buat kita jadi tertanya-tanya. Bagaimana caranya untuk memilih pakaian renang yang terbaik, yang padan untuk diri sendiri? Apatah lagi jika kita sedang menyiapkan diri untuk percutian indah lagi mendamaikan di tepi pantai mahupun di pulau.

Bagi sesetengah wanita membeli swimming suit ada masanya memenatkan. Prosesnya boleh jadi rumit, melecehkan dan akhirnya kita ended up dengan sepasang (atau dua) swimsuit yang ‘hanya cukup makan’, sekadar main beli sahaja. Akhirnya, hati berdongkol sebab swimsuit yang dibeli tak menepati kehendak. Sayang kan,..

Sebenarnya, nak dapatkan swimsuit sesuai untuk badan dan membuatkan kita rasa selesa adalah tidak mustahil. Saya ulang,...TIDAK MUSTAHIL! 😃

Kord Gitar Jampi - Hael Husaini (Easy Guitar Chords)

Sebenarnya, sebelum ini dah beberapa kali saya dengar lagu Jampi. Tetapi tak terpancing telinga hehehe. Dengar begitu-begitu je. Mungkin masa dengar tu saya tengah buat kerja, fikiran serabut nak siapkan itu ini, so I didn't really enjoy the song. Bagi saya, suara Hael melalui lagu tu agak tenggelam dalam kemeriahan susunan muzik. [Mode fikiran serabutlah katakan]

Baru-baru ini, di kedai kami ada anjurkan Acoustic Night. Jadi, siapa-siapa nak mengamen, nak perform, bolehlah tunjuk bakat, berdendang sambil petik gitar. Sambil-sambil tu, boleh hiburkan customers yang datang. Ketika itulah saya dengar lagu Jampi versi akustik dan terus jatuh cinta! Lagu apa ni?! Jampi?! 

Siap buat 'research' dekat Youtube tengok cover-cover Jampi yang lain. Cover si Haqiem Rusli antara yang best! Oh, nyanyian Hael untuk AkustikHot pun superb! Apabila dah suka, mestilah kena ada chords yang menyusul kan,...Tetapi, bukan saya yang buat. Saya minta chordsnya daripada Wira, anak muda yang performed lagu Jampi malam tu. Thanks so much, Wira! Enjoyyyyy!

Selasa, 2 Mei 2017

Semua 50 Persen

Hari ini saya masih lagi bercuti. Tidak ke mana-mana. Ada tempahan photo booth props yang perlu disiapkan. Kemudian, nak kemas bilik kraf sikit. Bayangkan, sibuk sangat dengan rutin harian, ada beberapa bungkusan plastik dan beg kertas (berisi bahan-bahan buat kraf yang saya beli) yang masih tak terusik. Dari hari beli sehinggalah ke hari ni, duduk terperam je kat satu sudut.

Ini salah satu plastik yang berjaya dibuka. Semua barang di bawah saya dapat potongan 50 peratus daripada harga asal. Beli awal bulan April tak silap. Ketika tu, POPULAR Cawangan IPC buat Pre-Renovation Sale.

Yipppieeeeee!
Ink pads, punches and ribbons :)
Punyalah gembira tengok banyak barang kraf dijual separuh harga! Rambang mata dibuatnya! Itu pun  saya dah 'saring' betul-betul. Kalau tak abis semua nak diborong. A copuple of new addition to my craft punches and ribbons collection dan beberapa warna tambahan ink pads untuk stamping. Berbaloi-baloi!!!

Isnin, 1 Mei 2017

DIY Kad Hari Guru

Intai search keywords minggu ni, dah mula ada yang cari diy kad hari guru. Jika diikutkan perancangan asal. saya ingin buat beberapa tutorial mudah untuk diy kad hari guru. Tetapi, masa nak membuatnya terhad. Jadi, buat sementara ini, tengok entri lama dahulu ye. Moga dapat jadi idea dan inspirasi.

Insya-Allah, by the end of this week saya cuba kongsi tutorial/idea baru untuk buat kad hari guru mudah dan yang penting jimat kos! 

Kad Hari Guru - Tema Bunga


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...