728 x 90

Isnin, 13 Jun 2016

Tutorial Kraf Kertas - DIY Mudah Kad Hari Raya (Bubble Talk)

[Scheduled Post - Will be back on Tuesday, the 14th.]

Assalamu'alaikum,

Tutorial DIY Kad Hari Raya terdahulu:

Tutorial yang seterusnya ini bertemakan bubble talk. Secara peribadi, saya kalau buat kad hari raya memang jarang guna imej masjid, ketupat atau pelita. Saya prefer kad yang simple, tak ada elemen raya sangat. Saja nak kelainan. Apa yang penting, titipan ucapan hari raya dan ingatan tu :)

DIY Kad Raya Bubble Talk ini pun konsepnya sama. Ringkas. Mudah dibuat. Bahan-bahan yang diperlukan lebih kurang sama seperti tutorial-tutorial kad sebelum ini.  Di bawah, ada beberapa template yang boleh digunakan. [Save image dan cetak mengikut saiz yang diingini.]







Dah ada template, pilihlah bubble talk yang sesuai dan mula hasilkan kad :)

Yang paling mudah :)

Serikan dengan washi tape.
Boleh guna dua tiga bubble talk sekali :)
Buat begini pun boleh! Gunakan lebihan kertas yang ada.

Bahagian dalam.

Selamat buat kad!

Psstt!! Tag @faidamf di Instagram dengan sebarang hasil kreativiti yang anda buat berdasarkan tutorial-tutorial di blog ini. Gunakan hashtag #famftowercrafts. Anda mungkin layak memenangi hadiah istimewa daripada saya :)

46 ulasan:

  1. menarik..suka yg simple2..less is more..

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. Nak membuatnya pun mudah, Zie :)

      Padam
  3. hipster sangat kad raya ni..biasa ketupat, bunga api semua tu kan.hehe

    BalasPadam
  4. Balasan
    1. heheh sesekali nak lain drpd yang lain :)

      Padam
  5. Balasan
    1. jom.. hahaha tahap kemalasan tengah tinggi nih..

      Padam
    2. Alemak! Kalau tahap kemalasan tengah tinggi memang tak leh tolong lah :)

      Padam
  6. banyak idea yg boleh kita buat kan kak Farrah.. :D

    BalasPadam
  7. Akak ni bagilah kertas lebih gunting2 semua blh dapat hasil yg kreatip.
    I likeeee sangat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihih takat yg senang2 ni bolehla, Shikin :)

      Padam
  8. Cantik . tapi malas nak buat. Hoho

    BalasPadam
  9. salam!

    akak cantiknya tapi tulah malas! !

    BalasPadam
  10. ada niat nak buat tak tak menyempat nak buat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amboi, busy bebenor bunyinya :)

      Padam
    2. idok le busy bebenor, cuma kalau hari biasa laptop jarang bukak

      Padam
  11. boleh pakai photoscape guna bubble talknya

    BalasPadam
  12. cantiknyaaaaaa.....simple je, sy suka macam ni, kalau serabut sangat tak suka

    BalasPadam
  13. kalau RAJIN semua jadik..cam sis JM ni...serba serbi malas..BLOG pun dah bersawang tu huhuh

    BalasPadam
  14. ishh..jeles ngan Farrah..ada je masa dia nk buat..plus RAJIN & KREATIF!!!

    BalasPadam
  15. buuble talk tu akak biasa print atas kertas keras ke?

    BalasPadam
  16. hahahaha comel gila bubble talk tu. macam nak tampal dekat cubicle ofis ni

    BalasPadam
    Balasan
    1. tampal yang kosong-kosong tu.. hehe..

      Padam
  17. yang ni menarik... simple jek...

    BalasPadam
  18. kosong kosong yaaa !!!! hehehe.. i is kembali !!

    BalasPadam
  19. wah wah sejak nampak nama kembali di dalam carta i kemain semangat ni..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...