728 x 90

Khamis, 21 April 2016

Esok Hari Bumi - Trees for the Earth

Assalamu'alaikum,

Esok, Jumaat, 22 April 2016 merupakan Earth Day. Tahun ini sambutan Earth Day bertemakan 'Trees for the Earth'. Jadi, esok kita digalakkan untuk menanam sebatang/sepohon pokok. Kenapa? Ini merupakan misi sambutan Earth Day untuk tanam sebanyak pokok yang boleh dalam tempoh beberapa tahun ini. Targetnya, nak tanam 7.8 bilion pokok by the time kita raikan Hari Bumi yang ke-50, 5 tahun lagi. Jom kita ramai-ramai tanam pokok esok. Ini cara paling mudah untuk kita atasi masalah climate change. Main banyak pokok yang kita berjaya tanam, makin sejuklah bumi ni.

Ingin tahu lebih lanjut mengenai Earth Day 2016? Boleh klik di sini.

#trees4earth

25 ulasan:

  1. Nak tanam kat mana pun tak tahu. Hii. Bagus menanam sebab dunia ni insyallah panjang lagi nak digunakan oleh generasi akan datang..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul. Bukan utk kita je,..utk waris2 kita :)

      Padam
  2. sepatutnya celebrate esok kan.. tapi kat sek hari senin lepas dah sambut..
    sbb ada event besar this weekend =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah, baguslah sekolah CT! :)

      Padam
    2. Event besar tu yang debate ke? Eh, ke debate buat kat sekolah lain?

      Padam
  3. betul tu.. just nak creat awareness among orang ramai.. hargailah bumi kita..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yes, bumi ni pun amanah untuk kita :)

      Padam
  4. Betul kena galakkan, thanks for the reminder, inshaAllah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama-samalah kita beringat kan :)

      Padam
  5. Kita dh pakai baju kaler hijau biru demi menyokong earth hour....

    Yeay

    BalasPadam
    Balasan
    1. Earth hour bulan Mac sayang. Earth day,... :)

      Padam
  6. hehehe.. tanam pokok dalam game je boleh dak akak ? hee

    BalasPadam
  7. selamat hari bumi kak Farrah! selamat menanam pokok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks, Sal. Akak sempat tanam pokok puding dengan kailan je :)

      Padam
  8. Bumi perlukan kesedaran kita semua...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak pupuk kesedaran tulah jenuh sikit ;)

      Padam
  9. di rumah memang suka tanam pokok bunga.. hehe
    rasa nyaman je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bukan setakat nyaman, tengok pokok2 ni boleh buat hilang stress :)

      Padam
  10. salam kak , sejujurnya tak tahu pun ada hari bumi , baca blog akak baru tahu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wsalam. Alhamdulillah, dapat belajar benda baru :)

      Padam
  11. masa kecik2 dulu yana selalu jugak alih siram pokok yang mak tanam , sampai terhakis tanam nak cakap rajinnya siram heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuyooo! Dahsyat punya tahap kerajinan tuh!

      Padam
  12. tak taw pun ada hari bumi masa ni... ekin busy jaga suami dalam hospital...

    BalasPadam
  13. yup kita kena cuba pelihara bumi dengan apa cara sekalipun.. eyda dah mulakan dengan gunakan clothpad, makanya hari2 eyda tanpa pad pakai buang atau pantiliner pakai buang..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...