728 x 90
Assalamu'alaikum,

Currently away from my tower. Berehat daripada berblogging untuk sementara waktu. Entri-entri selepas ini sehingga hujung Mac, scheduled entry.

Insya-Allah, jumpa lagi nanti. Ada kesempatan saya balas komen dan blogwalking ye :)

20 Februari 2017

Rabu, 30 September 2015

Goodbye, September

Bulan September dah berakhir. Bulan ni rasanya antara bulan yang saya rasa sangat - sangat memenatkan.
Banyak kerja nak kena buat,
banyak cuti,..
banyak kelas nak kena ganti,..
banyak deadlines nak kena kejar,..
banyak kekangan kerja, kekangan masa, kekangan kesihatan (errr,..banyak makan pun ye jugak!),..
Finally, it's 30 September 2015.

Kepenatan.
Artwork by Sekra

Kalau check organizer, rasanya Oktober ni jadual saya lebih ringan. Tak taxing sangat. Bolehlah buat kraf, sediakan hadiah untuk rakan-rakan dan adik-adik yang rajin berkunjung ke tower saya ni. Lazimnya, saya hanya beri hadiah pada pengomen paling top setiap bulan. Tetapi, untuk yang lain-lain pun ada sesuatu yang ingin saya titipkan sebagai tanda penghargaan. Cuma masa tak mengizinkan sangat. Insya Allah, nanti saya uruskan perlahan-lahan. 

Alhamdulillah, jari kena gigit Yuri dah baik. Bengkak je belum surut sepenuhnya. Insya-Allah, masuk bulan baru boleh jalan-jalan intai kalian :) 

Selamat menempuh Bab 10, Buku 2015! 
Have an overwhelming October!


Just because you're mad,..



Just because you're MAD at someone,
doesn't mean 
you STOP LOVING THEM.


...even though that 'someone' in this case is a 'gatal gigi cat' with sharp teeth. 

Wordless Wednesday - Food Testing



Ni bukan food testing lagi dah,..ni membaham sampai kenyang ;)

Cinta Yang Sempurna - Qanda (Easy Guitar Chords)

Kord Gitar dan Lirik Cinta Yang Sempurna - Qanda

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.


(Intro)
Am Em F E
Am Em F E

Am

setiap kata yang terungkap
                       G
umpama alasan tak bernokta
                                       F
mengapa dugaan melanda engkau dan aku
                E
setiap bicara kan layu

#medicineawareness

Ini merupakan entri susulan kepada Jom Cuba Nasib bersama Huda nhhas. Ingat lagi tak? Kalau tak ingat atau tak sempat baca, ringan-ringankan tangan klik pautan di atas ye.

OK. Huda dah realeased jawapan (berserta penjelasan) mengenai gambar-gambar ubat tu. Yang mana salah, yang mana betul. Jadi, saya reblog entri Huda untuk kalian. Semoga kita sama-sama sedar dan tingkatkan kesedaran terhadap cara penyimpanan ubat-ubatan di rumah. Kalau bukan ubat-ubatan kita sekalipun, mungkin ubat-ubatan ibu bapa atau anak-anak. 


Selasa, 29 September 2015

Resepi Mudah - Kerabu Yee Mee Jejari Ketam

Something simple to try. Buat tukar-tukar selera.

Kerabu Yee Mee Jejari Ketam

SYM - Siti Yang Mengamuk!

Hikhik...ada orang tu kan,...dah lama tak datang tower ni.
Almaklumlah sibuk tanda kertas periksa.
Kemudian, dia pergi 'Cuti-cuti Down Under' (boleh juga dibaca sebagai 'Cuti-cuti Australia')pulak,..
Kali terakhir jejak sini pada awal bulan September.

Hari ni, orang tu datang jengah kakaknya.
Antara komen yang mencuit hati saya,...


Isnin, 28 September 2015

Cara Memilih Avokado

Avokado memang akan ada dalam senarai beli-belah saya. Saya suka buat jus alpukat. Yummehhhhh! Tak pun buat desserts or guacamole, sejenis dipping sauce untuk chips atau salad. Hari ini saya nak kongsi cara memilih avokado yang sesuai. 

Biasanya avokado yang saya beli sama ada diimport dari Amerika Syarikat ataupun Australia. Dari segi harga, avokado Australia lebih murah. Julat harga memang susah sikit nak agak sebab saya pernah beli sebiji avokado semurah RM1.20. Hari lain saya pergi, harganya melambung ke RM5 - 7/sebiji. Tengok rezeki kitalah ye.

Bagaimana nak memilih avokado? 

Ahad, 27 September 2015

Postcards Giveaway by Doodles of Life

Assalamu'alaikum.

Jom ramai-ramai meriahkan GA anjuran Dik Farah kita ni. Ada rezeki boleh dapat poskad Canada yang cantik + kiut + comel :)


Klik pada banner di atas untuk sertai :)

Penyertaan untuk giveaway ini akan ditutup pada October 2, 2015 at 12:00 AM (EST). Kalau tukar waktu Malaysia, October 3, 2015 at 12:00 PM.



Sabtu, 26 September 2015

Resepi Mudah - Cheese Puff

Bersiaran lepas raya. Seperti yang dijanjikan, hari ni saya update resepi mudah untuk Cheese Puffs yang hanya guna 2 bahan tu.



Bahan-bahan:
  1. Beberapa keping kulit pastry puff. Saya guna Pastry Puff Square jenama Kawan.
  2. Parutan keju Cheddar

Jumaat, 25 September 2015

Aidiladha 2015


Selamat Hari Raya Aidiladha
Moga kita sama-sama ambil iktibar atas erti sebuah pengorbanan.
Tuan tower tidak ada ye dua tiga hari ni.
Mungkin sibuk pergi pujuk lembu ;)






Rabu, 23 September 2015

Coffee Chips Cookies | Biskut Cip Kopi

Biskut rayalah kononnya. Lebih kepada stok untuk kunyah-kunyah. Mula-mula, saya ingat nak buat tat nanas. Cekebon kesayangan dah layang hint beberapa kali dah teringin nak makan kuih tat. Jem nanas pun ada dalam peti ais. Tapi rasa malas pula nak main terap-terap. Buat drop cookies ok jugak. Kita main sudu-sudu je adunannya. Tengok barang-barang baking, ada cip kopi yang saya tak gunakan lagi. Buat biskut cip kopi lah! Kuih tat nanti ye, Bon :)

Biskut Cip Kopi

Wordless Wednesday - Fridge Magnet Pejam Sebelah Mata ;)


Fridge Magnets Using Washi Tapes

Selasa, 22 September 2015

Hanya Kulit Puff Pastri dan Keju

Ini aktiviti beberapa malam lepas. Tengah syok menonton TV, rasa mulut payau je. Nak mengunyah lah tu! Kebetulan si Bott tengah kemas freezer kat dapur, nampaklah dua bahan ni dekat timbunan bahan-bahan yang nak disusun - Kulit Pastri Puff dan Keju Cheddar (dalam bentuk blok, bukan yang keping-keping). Terus saya grabbed kedua-duanya. Then, cepat-cepat panaskan oven.

...dan terhasillah bebola kiut-miut ni.

Cheddar Cheese Puffs

Sedapppppppp! Walau guna dua bahan sahaja, tetapi once dah masuk mulut,...mewahnya gabungan rasa keju dan kulit pastri yang dibakar ni! Simple je cara nak buat cheese puffs seperti di atas. Hari ni share gambar dulu, nanti saya update resepi :)


Crafts Embellishments | Hiasan untuk Kraf yang MURAH!

Sebelum ini saya pernah ceritakan mengenai Crafts Adhesive Diamentes atau Gem Stickers di sini. Sekarang kisah hiasan-hiasan (embellishments) untuk kraf pula.

Apa bendanya embellishments ni? Hiasan yang macam mana? Guna macam mana? Untuk apa? Haaa,...kalau masih kurang arif, boleh rujuk entri-entri lama saya di bawah.

Contoh-contoh hiasan untuk kraf

Isnin, 21 September 2015

Si Bibir Bulat Seksi

Kisah minggu lepas.
Dapat posto daripada pihak Mentholatum.
Suratnya ada bonjol-bonjol.

apabila dibuka,...
terkeluarlah sebijik bibir bulat seksi ni.

Chu Lip NY, Brilliant My Way

Creamy Sweet Potatoes

Hidangan ini sepatutnya hidangan salad. Hajat hati nak buat salad keledek. Kebetulan ada lebihan keledek jepun bakar dan sedikit romaine lettuce. Tengah prep bahan-bahan lain, saya pergi buat panggilan jap. Lepas tu terus hilang fokus. Pergi kemas fail, angkat kain, main kejar-kejar dengan Yuri, sakat Cekebon,...dah buat macam-macam baru teringat yang saya nak buat salad sebenarnya.

Masuk dapur balik, I lost my greens! Dengan muka tak bersalah, si Bott tengah mengunyah daun salad terakhir. Bott ni memang dah macam kambing dah. Pantang nampak sayur! Daun salad ke,..ulam ke,..semua dia bedal dengan penuh selera.

Makanya,..tukar plan! Jadilah Creamy Sweet Potatoes.

Ahad, 20 September 2015

C.O.N.V.I.N.C.E



Menunaikan permintaan Dak Huda. One of her favourite quotes.


Jom Cuba Nasib bersama Huda nhhas

Assalamu'alaikum.

Baca betul-betul. Ini bukan entri Jom Cuba Nasib seperti biasa. This is an effort to spread awareness. Kesedaran tentang apa? OBAT,...err maksud saya UBAT. Lebih jelas lagi - Cara Penyimpanan Ubat. Adakah selama ini kita mempraktikkan amalan penyimpanan ubat yang betul?

Haa,...sambil-sambil duduk rehat santai hujung minggu ni, apa kata kita cuba nasib jawab soalan cepu emas di blog Huda.

Apa yang perlu dilakukan?
Mudah sahaja.

Sabtu, 19 September 2015

Chords Pantas - Hanie Soraya (Easy Guitar Chords)


Kord Lagu dan Lirik Pantas - Hanie Soraya 

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.


C                           Am                            G        
Benarkah kita belajar dari kesungguhan
               C                     Am                    G
Atau hanya belajar dari segala kesilapan
                        Am      G                 F                 C
Semua yang aku tempuhi menjadikan diri ini
           Am           G                   C
Ini waktuku maafku tak tunggu


(Chorus)
F                        C
Pantas waktukan berlalu
G                     Am
Lantaskan ku kejarmu
F                      C
Oh berlari takkan berhenti
G                     Am
Beraniku mengejar mimpi

F                          C
Pantas waktukan berlalu
G                        Am
Lantaskan ku kejarmu
F                          C
Oh berlari takkan berhenti
G                         Am
Beraniku mengejar mimpi

Jumaat, 18 September 2015

Tutorial Kraf Kertas - Sampul Duit daripada Kertas Buku Lama

Entri sebelumnya boleh baca di sini dan di sini.

Tutorial kraf kertas lagi. Masih menggunakan kertas buku lama sebagai bahan utama. Siapa-siapa yang tak minat kraf pun boleh cuba buat sampul mini, sampul duit atau sampul ang pau ni.

Buat sampul mini begini jadi antara hobi Cekebon di rumah. Tetapi kebiasaannya Cekebon akan gunakan kertas pembalut hadiah (tidak kiralah sama ada yang baru ataupun yang terpakai). Nanti, bila nak beri duit atau sumbangan untuk kenduri ke, baby baru lahir ke, sedekah untuk orang tua atau anak-anak yatim ke, sampul-sampul mini ini dah tersedia untuk digunakan.

Bagaimana nak buat sendiri sampul ang pau atau duit raya ni? Mudah sahaja. Kita hanya perlukan kertas buku lama, gam dan gunting.

BROOCH Mini Giveaway

Jom sertai GA ni. As usual, syaratnya mudah je :)

Klik pada banner untuk turut serta :)


Khamis, 17 September 2015

...Something that reminds me of tarian kecak

Baru-baru ini, salah seorang kenalan rapat saya pergi bercuti di Bali. Sebelum ke sana, sempat dia menelefon saya dan bertanyakan sama ada saya mahu sebarang ole-ole yang spesifik dari sana. Bali? Tak terfikir apa yang saya inginkan, saya hanya doakan teman saya ini selamat pergi dan selama balik.

Dia: Oklah. Kalau macam tu aku belikan kau keychain ke fridge magnet ke,..

Saya: Itu semua kawan-kawan blogger aku boleh bagi! (Don't take this wrongly. Bukannya saya berlagak atau kufur nikmat. Tetapi, dengan teman saya yang ini kami memang biasa gurau-gurau kasar begini.)

Dia: Yelahhhhh, orang tu ada ramai kawan blogger best-best! (Teman saya ini, antara yang terlopong tengok Bloggers Board saya penuh dengan kiriman rakan-rakan maya. 'Unsangkarable!' Omelnya yang sukar comprehend the facts that saya tak pernah jumpa pun dengan kawan-kawan blogger saya.) Habis tu, apa kau nak ni? Nanti sampai sana senanglah aku cari!

Selasa, 15 September 2015

Bling Bling Mr. DIY

Sewaktu saya mula-mula berjinak dengan seni kraf kertas beberapa tahun dahulu, saya selalu ada masalah ketika nak membeli material kraf. Of course, we need to have basic things to start - basic cards, embellishments (hiasan untuk kraf), good sharp paper cutter, a few rubber or clear stamps,...and I always winced apabila tengok harga barang. Kebanyakan material dan peralatan kraf memang mahal kerana diimport dari luar negara. Bolehlah dikatakan hobi kraf kertas ni hobi yang memerlukan banyak kos. From there I set my mind - I want to explore this exciting new hobby, but I have to be frugal. Saya nak berkraf tetapi hanya dengan bajet yang sederhana.

Dari semasa ke semasa, cardmaking dan scrapbooking semakin diterima di negara kita. Orang ramai dah terdedah dengan nilai sentimental kad buatan tangan. Ada juga yang mula menyimpan memori-memori indah dengan membuat scrapbook Pengeluar mula menjual produk kraf dengan julat harga yang lebih murah dan mampu milik. Cuma kita tidak boleh mengharapkan kualitinya setanding dengan peralatan kraf yang diimport.

Nasi Goreng Telur Masin

Ini salah satu hidangan hujung minggu lepas. Kononnya mood cuti, mood santai hujung minggu. Malaslah nak masak. Lagipun, ahli isi rumah semua ada plan kat luar. Tak kalutlah nak sediakan meal
Niat hati nak makan apa ada jelah. Roti ke,..biskut ke,..Alih-alih menjelang tengah hari, perut dah menggigil lapar nasi! Nak tak nak, korek peti ais. Kemudian, kelentung kelentanglah saya di dapur. Huhuhuh demi sesuap err,..sepinggan besar nasi :)

Tattadaaaaaa! 
Nasi Goreng Telur Masin a.k.a Salted Egg Fried Rice 

Salted Egg Fried Rice

Isnin, 14 September 2015

Asing Sampah | Guna Semula | Kitar Semula (Part 1)

Assalamu'alaikum.
Selamat memulakan minggu baru.

Hari ni kita bicara tentang asing-asing sampah. Bermula awal bulan ni kan (walaupun tidak secara menyeluruh) negara kita dah mula impliment pengasingan sampah di rumah dan kediaman. Personally, saya suka tindakan ini sebab rasanya dah tiba masa untuk masyarakat kita betul-betul dibiasakan dengan amalan gaya hidup hijau. Malaysia boleh dianggap jauh ketinggalan bab-bab tak buang sampah merata-rata, asingkan sampah dan kitar semula jika nak dibandingkan dengan negara lain seperti Jerman dan Denmark.

Duduk di kawasan kampung yang rata-rata penduduknya masih 'seronok' bakar sampah, tak menghalang saya untuk asingkan sampah dan kitar semula apa yang patut. Tetapi, saya tak gunalah plastik berlainan warna seperti yang disarankan tu. Kat rumah ni, Cekengah gelar saya polis alam sekitar sebab saya selalu bebelkan dia jika tak asing kertas untuk dikitar semula. Kerap juga jadi mangsa jeling-jeling manja (tapi berbaur ugutan dan kecaman) saya apabila dia dengan selamba buang botol air mineral ke dalam tong sampah.

Ahad, 13 September 2015

Setia - Elizabeth Tan & Faizal Tahir (Easy Guitar Chords)


Kord Gitar dan Lirik Lagu Setia - Elizabeth Tan & Faizal Tahir
OST Drama Mencintaimu (TV3) 

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.


C                           G
Selamat pagi sayangku
D                   Em
Apa khabar dirimu?
C                   G             D               Em
Maafkan andai mengganggu lenamu

C                               G
Andai pernah melukakan
D                             Em
Maafkan ku tak sengaja
C                           G       D      Em
Harus kau dan aku selalu bicara

Sabtu, 12 September 2015

Projek Malam Minggu

Projek malam minggu.
...sambil tonton TV.
...sambil blogwalking.
...sambil kunyah-kunyah kerepek.

Rendam setem

Jumaat, 11 September 2015

Tutorial Kraf Kertas - Gift Tag Penanda Buku daripada Kertas Buku Lama

Assalamu'alaikum, 
Selamat berhujung minggu. 

Dah lama tertunda entri kraf kertas menggunakan halaman (muka surat buku-buku lama) ni. Hari ini kita belajar buat gift tag (tag untuk hadiah) yang dwifungsi. Maknanya selain daripada dijadikan tag hadiah, kita boleh guna sebagai penanda buku.

Material dan peralatan untuk hasilkan DIY gift tag seperti dalam gambar di bawah:

Keperluan asas yang diperlukan.

Rabu, 9 September 2015

Just Want To Let You Know

Assalamu'alaikum,

Just want to let you know (ALL OF YOU),
I treasure this friendship,
I cherish our moments together.
Saya hargai kehadiran kalian di blog ini.
Keceriaan dan kegembiraan yang kalian bawa.
Ilmu, pandangan, pengajaran yang kalian tinggalkan buat saya.

Wordless Wednesday - Tiru Macam Huda!


Nak tahu apa yang saya maksudkan? Klik sini.

Selasa, 8 September 2015

Terima Kasih 3 Muhammad

Tarikh: 7 September 2015
Masa: 11. 45 pagi
Tempat: Bukit Manjalara, berhampiran masjid di SMAKL

Saya dan Bott ada urusan di luar.

Tiba-tiba, kereta kami berhenti. Aikkk? Apa sudah jadi? Kereta servis regularly. Tapi yelah, perkara nak berlaku. Macam-macam simbol dah keluar dekat paparan dashboard. Panik juga saya dan Bott kerana kami memang di jalan besar. Mujurlah Bott ambil lane kiri. Dalam panik terpinga-pinga tu, saya cepat-cepat tekan butang lampu kecemasan. Working. So, at least bukan masalah alternator la...dan yang penting kenderaan lain nampak kami. Bimbang juga kereta laju keluar selekoh hentam kitorang dari belakang.

Saya mula memanggil talian-talian hayat yang ada. Fikiran ligat fikir nak panggil siapa, nak tow kereta ke mana. Tidak berapa lama lepas tu, datang tiga anggota polis yang sedang membuat rondaan di kawasan sekitar bertanyakan masalah kami. Nampak tiga buah motor peronda polis parking belakang kereta dah mula buat saya lega :)

Resepi Mudah - Sandwic Terung

Ini entri susulan My Gridle Pan :) Saya grilled hirisan terung untuk buat sandwic terung yang yummy! Jom tengok resepi mudahnya. Nanti boleh cuba buat untuk tukar-tukar selera.

Grilled Eggplant Sandwic For Two

Isnin, 7 September 2015

Mum Monday

Hari ini entri 'Mum Monday'.
Kenapa yang jadi mum (silent) nya?
Huhuhuhu
Rasa-rasa dapat agak tak apa yang berlaku? =)


Cerita Hari Ini - Naik Lori ;)


Ahad, 6 September 2015

Alphabets & Numbers Clear Stamps

Bulan lepas, saya tambah koleksi clear stamps untuk buat kraf. Sebelum ni saya memang dah ada cap ABC dan nombor, tetapi saiznya kecil.

Cenonet je alphabets rubber stamps yang ini.

Kesetiaan kepada Raja,...

Ini cerita malam tadi semasa kelas tuisyen.
Murid-murid Darjah 5 belajar Sejarah.
Cikgu S, (partner saya) ajar topik  Rukun Negara.
Kemudian, Cikgu S buat kuiz. Just nak recall apa yang telah diajar.

Cikgu S: 
Rukun Negara yang pertama?

Murid A: 
Kepercayaan kepada Tuhan.

Dapat Sijil Cantik Lagi!

Bulan ni dapat sijil cantik hasil kreativiti Cik Mimie lagi. Saya jadi salah seorang pengomen tegar untuk bulan Ogos. Bersesuaian dengan bulan kemerdekaan, sijil penghargaan Cik Mimie ada elemen jiwa patriotik gitu :)

Certificate of Awesomeness

Terima kasih banyak-banyak ye, Cik Mimie. Terima kasih sehati sejiwa! Cik Mimie pun merupakan salah seorang tetamu hebat saya untuk bulan Ogos. (Entri - Tetamu Hebat Ogos)

Nak tengok sijil-sijil cantik Cik Mimie yang lain? Sila terjah sini.
Takpun, kalau nak tahu cerita sebenar Cik Mimie dan spoonerismnya, (antara entri yang selalu muncul dekat stats) boleh intai sini.




Sabtu, 5 September 2015

Khamis, 3 September 2015

Craft Panel Label


Beberapa saiz panel label.

Lama dah sebenarnya saya cari panel label seperti dalam gambar di atas. Selalu jumpa yang dah sedia attached pada kotak. Saya perlukan panel label ni untuk projek DIY saya. Kertas untuk diselitkan pada panel label tu nanti, saya akan guna cardstock coklat di sebelah kiri. Designnya cantik-cantik.

Panel label ni banyak kegunaannya. Disertakan dengan skru, jadi bolehlah kita guna untuk label laci, kotak, almari dan barang-barang kita yang lain. Beli di mana? DAISO. Ada beberapa jenis. Satu pek yang sama saiz atau macam yang saya beli ni, satu pek ada dua tiga saiz berbeza. Harga RM5.30 termasuk GST :)




Resepi Mudah - Popia Pisang

Resepi yang mudah dan lazat untuk minum petang :)

Jom kita tengok bahan-bahan untuk Resepi Popia Pisang.


Bahan-bahan:
  • Kulit popia secukupnya
  • Beberapa biji pisang, bergantung kepada jenis dan saiz pisang. (Belah agak-agak mengikut saiz popia yang dikehendaki) Saya guna 6 - 8 biji pisang emas, dibelah kepada 4 bahagian.
  • Lebih kurang 2 cm halia (parut untuk dapatkan airnya)
  • Satu sudu kecil gula perang. Saya hanya guna gula tebu.
  • Satu sudu besar madu.
  • Minyak masak untuk menggoreng
  • Sedikit air untuk gamkan kulit popia.

Rabu, 2 September 2015

Tetamu Hebat Ogos FAMF Tower

Assalamu'alaikum, Happy Wednesday! Dengan penuh takzim, inilah tetamu-tetamu hebat tower saya untuk bulan Ogos! Jangan marah ye kalau entri sebelum ini saya 'dera' kalian, tunggu 'loading' tak habis-habis. Itu teaser konon-kononnya ;)

Selasa, 1 September 2015

Kraf Kertas Menggunakan Muka Surat Buku Lama

Baru-baru ini saya terlibat dengan aktiviti anjuran sebuah syarikat untuk kakitangannya. Saya dijemput untuk mengajar dan beri tips mengenai kraf kertas, cardmaking dan cara untuk menghias buku skrap.  Antara 'modul' dalam sesi saya ialah membuat kraf kertas menggunakan lembaran muka surat buku lama. I really like this idea sebab kita tak perlukan kos yang banyak. Pada masa yang sama kita guna semula kertas-kertas lama. Yeayyyyy! Go greeen!

Saya tak banyak gambar dari event tersebut. So, buat masa ni saya kongsi apa yang saya sediakan lebih awal.

Bayangkan daripada ini,...

Beberapa muka surat buku lama.

Tetamu Hebat Ogos




;)


Dah bulan September?!

Like it or not, September dah muncul!

Sumber Imej : tumblr

Selamat menempuh September!
Semoga September lebih indah,
lebih gembira,
lebih sihat,
lebih produktif dalam kerja dan tanggungjawab, dan
lebih baik daripada bulan-bulan yang sebelumnya.


The only person you should try to be better than,
...is the person you were yesterday.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...