728 x 90

Jumaat, 4 Disember 2015

Disember Oniomania

Salam Jumaat.
Hari ni nak cerita tentang bulan Disember dan oniomania.
Bagi saya bulan Disember ni memang boleh dikategorikan sebagai bulan oniomania.
Kenapa?

Credit 

Bukak tv, ada iklan sale.
Surf internet, ada iklan sale.
Baca suratkhabar, ada iklan sale.
Almaklumlah Y.E.S (Year End Sale).


...dan 'semangat' untuk beli-belah tu semakin tinggi.
Nampak promo ini, diskaun itu,
Semua rasa nak beli!
Persiapan anak nak kembali ke sekolah,
hadiah hari natal dan keraian lain,
hadiah untuk kenduri-kendara yang bakal dihadiri,
baju dan kasut baru untuk treat diri sendiri.

Masa inilah ramai yang jadi oniomania ;)


It's a term to describe compulsive buying disorder. Nampak benda semua nak beli! So, hati-hati ye. Hihihi ni peringatan untuk diri sendiri, peringatan untuk kita semua. Sebelum grab sebarang benda,.. atau sebelum klik-klik buat online purchase,..tarik nafas panjang-panjang. Give a proper consideration and thoughts. Tak mahu jadi oniomaniac yang menyesal di kemudian hari ;)



137 ulasan:

  1. yes.. sale is a good event for shopaholic

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kind of therapy utk yg shopaholic kan,..

      Padam
    2. untuk yang ada wang tapi tak tahu nak buat apa juga hehehehe

      Padam
    3. yes a therapy... untuk cuci mata bolehlah

      Padam
    4. suka tengok citer and baca buku " a confession of shopaholic" - lari2 dari bayar hutang.. hahahha

      Padam
  2. nasib baik saya ni bukan kaki shopping.. kalau tak, haus poket

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya bergantung pada tempat. Datang kena barang yang minat dan berkenan,..orang lain kena sorokkan purse saya ;)

      Padam
    2. dak Farrah byk habiskan masa di popular, Daiso or tempat jual brg kraft kan...

      Padam
    3. saya kurang minat musim sales, malas nak bersesak ngan orang..huhu

      Padam
    4. yang paling suka shopping buku like heaven sgt

      Padam
    5. JM. saya pun suka habiskan duit kat daiso gak. hehehhe

      Padam
    6. saya suka buku.. tapi skrang dah tak suka beli buku sebab tak sempat nak baca buku. bile bukak buku jer, si anak kecik akan tarik & buang atau die yang bacakan buku tu sebab mummy die tak layan die. hahaha

      Padam
  3. rasanya semua perempuan pun oniomania ni haha :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahaha ada je nak dibeli kan,.. :)

      Padam
    2. tapi kan Mazni..sis JM AirASia Mania not Oniomania ;p

      Padam
  4. memang banyak betul sale kalau bulan 12

    BalasPadam
  5. selalu kalau jadi oniomania kalau perlu sangat sesuatu barang.. mula laa rambang mata nak shopping tak kira kat shopping complex atau online..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau barang yg diperlukan tak pelah, eyda...takut yg tak perlu pun kita borong sama hihihi

      Padam
  6. takotnyee jadi oniomaniac..nanti bocor poket sana aini.. lagi2 sebab beli yang tak perlu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang takut....sedih bila poket bocor hihihi

      Padam
  7. dari mata turun ke hati.. kene jaga mata lah nampaknya.. takleh tengok kang hati berkenan, jd semangat nak membeli ..hehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari mata turun ke hati.... turun lagi sampai handbag.... masuk dalam jumoa wallet...

      Bahayaaaaa

      Padam
    2. jumpa wallet okey lagi huda jgn dit tu merayap keluar hihihih

      Padam
    3. Kena tutup mata! Kena tutup mata! :)

      Padam
    4. Ingat duit kita konferm dah slow sikit niat nak membeli

      Padam
  8. mmg pandai org yg buat sale bln disember nie.. die tahu org ramai akan dpt bonus.. huahuahua

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi memang berstrategi dan pandai target :)

      Padam
  9. Oniomania ngan shopaholic tu sama ke?

    hahahah... macam kita je....

    BalasPadam
  10. dats why ... ada kita ada "envelope" YES...
    hahhahaaa....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tapi klu duit dlm envelope YES tu tak cukup camner? Camnerr?

      Padam
    2. duit tak cukup pejam mata jer Farrah

      Padam
  11. Shopping is a good stress theraphy tau....

    tapi make sure ada duit yang vanyaaakkkkk lah... kalau tak, dapat bil credit card.... sambung stress lain pulak.... hahahahahadooooiii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huda...kalau sis JM...a good theraphy is Window Shopping je

      Padam
    2. Hahahah make sure berduit la,..Kalau dak stress hujung bulan plak nampak gayanya :)

      Padam
    3. eheh yes yes stuju.. at least sehelai tee rm20 pun jadila.. eheh.. the satisfaction dapat pgg paper bag lepas baayar tu mmg peergh =D

      Padam
  12. Kepada semua rakyat malaysia .... berbelanja lah.... marilah membantu peningkatan GDP negara....

    fewwiiiitttt....

    hihihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. harga itu naik, tambang tren naik, harga tol naik...duit spent utk semua tu so mmg duduk dendiam lah dalam rumah bila hujung tahun huhuhuh...nanges

      Padam
    2. Kenot belanja sangat,...semua benda naik dan akan naik huhuhuh

      Padam
    3. hahaha...mari-mari..siapa lagi nak kayakan kerajaan kalau bukan rakyatnya ;p

      Padam
    4. ehehe mari mari.. sahut seruan kitakan rakyat prihatin dan pemurah.. pffft !!

      Padam
    5. jomlah berbelanjaaa.... kan jadilah rakyat prihatin..

      Padam
  13. Tapi dengan pengumuman kenaikan segala macam mode of transportation and things related to it... + penarikan subsidi , etc .... honestly... ada ke lagi mood nak shopping... huhuhuhu...

    #Bertabahlah....

    BalasPadam
    Balasan
    1. haaa kan...baru je ckp ;p dah tak boleh hidup mewah...berbelanja ikut keperluan je skrg

      Padam
    2. tp travel tetap travel....itu theraphy sis JM eheheeh

      Padam
    3. Itulah,..orang ramai dah mula pening tau nak atur bajet.

      Padam
    4. tulah, dah kena atur strategi..saya pun dah lama tak gi karaoke..jimat sikit la kat situ

      Padam
    5. travel tetap travel... orang tu nak fly balik kampung dia kat Melbourne nun.. hehe..

      Padam
    6. kan.. #bertabahlah semua.... semua dah naik hujan je yg masih lagi turun...

      Padam
    7. Kan dunia sekarang , ikut keperluan je. window shopiing okey tapi jiwa mau kuat la

      Padam
  14. Balasan
    1. yup..new vocab kan.. saya pun first time dengar ni...

      Padam
  15. salam kak farrah...
    mula mula yana baca tajuk yana baca dengan sebutan disember Onion .. hahah .

    BalasPadam
    Balasan
    1. ni mesti baca dlm gelap ni hehehe

      Padam
    2. Hihihi disember bawang ye?

      Padam
    3. ehhhh onion pe cik yana???? buat masak2 ea..hihihih

      Padam
  16. Disember Oniomania, perkataan baru untuk yana.

    BalasPadam
  17. Yana memang suka tengok ig shop, selalu cakap kat adik! comel nyeee comelnye.... eh murah laaa tapi selalu tak beli hahahaha. selalu cakap tak pe.. sabor sabor..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus! Bagus, berjaya mengekang napsu hihihi

      Padam
    2. ehehe kalo pakaian mmg tak beli online.. eh ada la tapi kat trusted website..
      kalo kat IG Shop kenot.. sbb da pernah kene..

      Padam
    3. mmg banyakkan IG shop skrg..first time jumpa beli bagpack...

      Padam
    4. Yana tak delah selalu beli, yang macam susah nak dapat kat luar ni, cari la kat internet , mcm tudung, dulu payah sangat nak cari, tapi sekarang dah banyak

      Padam
  18. oooo tu lah maksudnya. eyja belum start shopping lagi. hahahha

    BalasPadam
  19. omg yesssssssssssss im having this oniomania too T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. cik qilaaa..... kawal-kawal oniomania tu..hihihihih

      Padam
  20. Kakkk... ! tergeliat lidah nak ikut pronunciation dia tu... ngeee

    Semoga Firah tak terjebakkk.... haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahahahhaha.. oooonooomoney.. ok jadi Kak CT... :D

      Padam
    2. haah, ooooo satu satu sebut suku katanya

      Padam
  21. mmg kena selalu tutup mata bila tgk iklan sale tu farrah.....takut tergoda...sy golongan lemah iman dalam menyoping.....kah kah kah

    BalasPadam
  22. no YES.. no YES.. hari2 dok ulang... huhu... simpan duit dlm bank yg xda online banking.. haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehehe tapi perlu jugak internet banking.. senang nak berurusan (alasan !!)

      Padam
    2. kannn.... simpan dlm tabung haji.... :D

      Padam
  23. kena berjimat sbb thn dpn semua dah naik. tp x yah tggu thn dpn mmg skrg je dah naik ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. satu je yang aku hepi bila naik, form Liverpool...boleh challenge title ni. pastu League Cup ngan Europa League... *sorry mengarut sini kak Farrah*..hahaha

      Padam
    2. yaaaa semua naik.. darah naik.. temperature naik.. tadak turun haha.. tabah ya semua..

      Padam
    3. kan.. bertabahlah semua... +_+

      Padam
  24. seronoknya membelih belah..kan Farah..

    BalasPadam
  25. Alhamdulillah, nasib baik wawa tak macam tu.. Beli ble2 masa time berkenang & punya wang.. Hihi

    BalasPadam
  26. Oniomania? pertama kali dengar perkataan ni.....itu ke maksunya hahaha..kalau amnesia sis JM tahu lah

    BalasPadam
    Balasan
    1. hihihihih.. samalah kita sis JM.. ad chemistry ni.. Amnesia je yg tahu... hihihih

      Padam
  27. kalau sis JM ni...buatlah year en sale 7% ke 90% ke tak lah TERGODA sangat TETAPI.....

    BalasPadam
  28. Jgn Air Asia buat SALE...memang tak senanga duduk...tak e cash sanggup guna CC

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha..bagus la JM, beli experience lagi bagus! barang ni lama-lama guna rosak jugak, tak pun hilang..experience akan kekal dengan kita sampai bila-bila

      Padam
    2. hehehe akak.. pinjam CC tu kak.. nanti bayar bulan2.. haha..

      Padam
    3. dah agak dah....... jom fly..hihihih

      Padam
    4. kalau airasia buat sale, sebulan dua tak de kat malaysia gamaknya

      Padam
  29. tapikan inilah peluang yang di tunggu-tunggu untuk shopping dengar harga yang murah...terutama kaki shopping...their heaven!

    BalasPadam
    Balasan
    1. yaaaaa.. CT pun ada target ni YES nak beli apa.. cepatlah nak pergi shopping !!

      Padam
    2. ada pon sale ni menipu je yang banyak....tulis harga bukan main mahal tapi harga asal..hihihihihi.. nak GIANT ... back list dah skrg..hihiih

      Padam
  30. macam sis JM yang addict beli tiket kapal terobang ni boleh di gelar oniomania tak?

    BalasPadam
    Balasan
    1. eheheh itu penyakit kronik tu xleh bendung da.. mmg kena redha saja..

      Padam
    2. hahahahahahhaha.. travelmanis khas untuk Sis JM... ^^

      Padam
  31. ooo patut la.. hari masuk tesco... tgk promosi ja nak beli...

    BalasPadam
  32. nasib baik la tenet guna kan anset ja...
    bak beli online xreti sgt..kalau tak rajin ja tangan nk klik merata

    BalasPadam
  33. Y.E.S is coming... huhu.. tgk website nile.com pun dah start buat promosi.. sabar mimi sabar..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ehehe Cik Mimie.. sabar ehehe.. beli barang untuk apa tu Cik Mimie.. ehe..

      Padam
    2. tunggu 12.12 lazada nak tgk apa yg menarik... hihihih

      Padam
  34. tak sanggup nak tgk sale2 tu semua..hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. bhahahaha ku mengerti perasaan itu =P

      Padam
    2. jalan pi shopping sambil tutup mata dan cuci mata je..

      Padam
  35. YES YES YES oooo YES hehehe.. memang bulan paling meresahkan..

    BalasPadam
  36. tapi oniomania ni kalo wallet tu tebal laaa hehe.. kalo tak.. ooooohnomoney =P

    BalasPadam
  37. Ohhh baru tahu ada word oniomania haha

    BalasPadam
  38. Masa zaman anak dara dulu harus shopping kak.. loni sejak jadi wife nak shopping fikir dulu duit byk guna utk kegunaan lain..

    BalasPadam
  39. oohhhh.. new word ni kak farrah... oniomania.... hihihih

    BalasPadam
  40. okay..hakikatnya saya kalau sampai bulan disember dah pokai...hihihihih

    BalasPadam
  41. Itula pssal kan sale cna cni buat kopak poket mihmih

    BalasPadam
  42. banyak juga sale...tapi nama saja sale harga macam sama ja.... :(

    BalasPadam
  43. saya paling tunggu sale motehrcare. ahhaha

    BalasPadam
  44. big bad wolf dah start.. so boleh la shopping buku kat BBW

    BalasPadam
  45. Mungkin HH boleh dikategorikan oniomania ini... Tak memasallll!

    BalasPadam
  46. Bulan utk perhabis duit.. he he he..

    BalasPadam
  47. Membelilah ikut keperluan.. bukan mengikut kehenfak dan nafsu..

    BalasPadam
  48. Hahahha. Baru jee. Jadi mangsaa ni. --' habiss duitt kak. Habis. (╥_╥)

    BalasPadam
  49. nasib la ayu bukan jenis mcm tu kak farrah
    skg ni kene beli atas keperluan je dulu
    kalu brg firash mmg tak igt dunia kalu nak membeli
    asal nampak je semua nak beli
    hahahaha

    BalasPadam

Sudi-sudilah tinggalkan jejak anda di sini :)
Sekiranya hendak meletakkan sebarang pautan/link/URL, sila ikut langkah -langkah di tutorial ini --> Cara Meninggalkan Pautan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...