728 x 90

Khamis, 31 Disember 2015

Parcel Gembira SS dan HH

Siapa-siapa yang follow IG dan jadi kawan saya di Facebook tentu dah tengok hadiah kiriman SS dan HH ni kan? Semalam hari yang kucar-kacir buat saya. Tekanan bermula seawal pukul lapan pagi! Macam-macam yang berlaku dari urusan kerja sehinggalah ke urusan rumah + Cekebon pula demam. Banyak betullah benda tak kena berlaku serentak. By the time waktu lunch, saya dah jadi 'smiley' monyok!

Lepas Zuhur, tengah cuba-cuba nak tenangkan diri, terdengar Cekebon bercakap dengan someone. She was dictating her i/c number. Aikk?! Poslaju ke? Cepat-cepat saya keluar dari bilik. Cekebon tengah belek satu sampul surat besar. "Apa besar sangat bungkusan ni, kak?" Nampak je printed address kat sampul, saya dah senyum. Dudukkan Bon kat tepi dan sama-samalah kitorang buka 'parcel gembira' yang diterima.

Isnin, 28 Disember 2015

Projek Rak Rempah Ratus

Tahun lepas saya ada buat satu entri mengenai Rak Rempah Ratus Idaman. Tapi sampai sekarang terus jadi idaman! Tak jumpa-jumpa yang sebiji begitu. Saya tak gemar rak yang gantung-gantung atau jenis yang magnetic boleh lekat di peti sejuk tu. 

Lately, memang asyik cakap dengan Bott, "I want to do something with all the spices." Sebenarnya, tak ada masalah dengan cara simpan rempah-ratus dan herba sebelum ini. Kami suka beli rempah-ratus jenama Hexa, plastiknya jenis sealable yang ada zip-lock. So, tak letak dalam bekas pun tak mengapa. Cuma apabila dah banyak, nampak tak comel pula pek-pek rempah tu. Dahlah si Bott susun sederet memanjang dalam almari. Sekali pandang nampak macam stok ration makanan askar je. [Huhuhuh, Arfaiza, aku rindu zaman kebulur dan berpeluang menikmati makanan-makanan askar ko. Love you, babeh!]

Ahad, 27 Disember 2015

Kad Ucapan 2 dalam 1

Assalamu'alaikum,
Sebelum ini dah pernah tunjuk gambar kad 2 dalam 1 di sini. Kad dengan dwifungsi, (i) sebagai kad ucapan dan (ii)  'kocek' untuk isi duit. Kedua-dua kad dibuat atas permintaan Cekebon. Hujung bulan November yang lalu kan birthday Uje dan Bott. A week earlier, surreptitiously Bon datang jumpa saya. Muka macam ada mission besar je.

"Kak, buatkan dua sampul special."

"Untuk apa?"

"Nak bagi birthday girl and birthday boy lah!"

"Sampul nak letak duit? Kenapa tak guna sampul raya Bon yang berlambak-lambak tu?" 

Yes, Cekebon ada banyakkkkkkkk sampul/ang pau raya. Cantik-cantik tau. Selalunya Dhila lah yang rajin pastikan stok ang pau Cekebon sentiasa cukup. Senang dia nak buat isi duit untuk sedekah ke, bagi kat orang kahwin ke...Itu belum campur lagi stok ang pau yang Bon buat sendiri daripada kertas buku lama. Tutorial boleh lihat di sini.

Jumaat, 25 Disember 2015

Ikan Percik Bott

Baru-baru ni rengek dekat Bott nak ikan percik. Dah lama tak makan. Dulu-dulu semasa belajar, time bulan puasa, ikan perciklah jadi lauk kegemaran saya untuk berbuka. Hampir setiap hari saya ingatkan Bott minta tolong beli ikan percik. Kenapa tak beli sendiri? Heheheh saya dah membusuk lembik dalam bilik. Nak jalan bukak pintu pun tak larat. Penat puasalah konon-kononnya. Lagipun selalunya kelas Bott habis belah petang. Selayaknya dialah yang membeli juadah iftar.

Ikan percik ni ikan percik Kelantan style. Kuah perciknya warna putih. Tapi, dah siap tetiba kuahnya warna macam purple macam merah gitu. Heheheh itu kita cerita nanti. Jemput jamu mata tengok gambar ikan kena bakar dulu ye. Kasi teaser. Resepinya nanti saya minta dekat Bott. Jaring (err,...jaring ke nama dia?) untuk letak ikan ni beli di Mr. DIY. RM6.90 sahaja! Alhamdulillah, setelah dipakai beberapa kali masih cantik rupawan rupanya. Tiada tanda-tanda yang menunjukkan akan berkarat. Another pembelian berbaloi saya. Demi ikan percik, gigih memburu jaring ni :)

Rabu, 23 Disember 2015

My 20kgs Target

Pertama sekali, semestinya ini bukan target saya. Hahahaha! Saya bab diet dan exercise memang FAIL! Mini board ini saya buatkan untuk salah seorang bekas peserta Jom Kurus 1 Malaysia. Program di bawah Kevin Zahri tu. Walaupun telah tamat musim JK1M, peserta-pesertanya terus gigih ikuti program-program workout dan amalkan cara hidup yang lebih sihat.

Board My 20kgs Target ini adalah sebagai motivasi. A constant reminder kepada tuan punya diri yang berhajat untuk turun 20 kilo demi mencapai berat badan idaman. Berat badan ideal :)

Semasa terima tempahan ini, tuannya requested ASAP. Jadi, saya cuba fikirkan something simple yang boleh dibuat menggunakan bahan-bahan yang ada dalam stok kraf saya. Nak pergi kedai tak sempat. Alhamdulillah, inilah final look board apabila dah siap!

Selasa, 22 Disember 2015

Resepi Mudah Kuih Sagu Berkuah

Assalamu'alaikum,
Belakangan  ini, saya asyik buat entri mengenai makanan je. Hari ini nak 'berbagi' resepi salah satu kuih kegemaran saya, kuih sagu berkuah. Selalu buat sebagai hidangan minum petang atau pencuci mulut selepas meal. Nak menyediakannya pun mudah!

Beginilah rupanya :)


Resepi Mudah Kuih Sagu Berkuah

Ahad, 20 Disember 2015

Makanan Kitar Semula

Assalamu'alaikum,
Salam Santai Ahad!

Makanan kitar semula? Heheheh bukan sampah je yang kita boleh recycle, makanan berlebihan pun boleh tau! Sebenarnya, it's more to kita proses semula untuk dijadikan satu resepi/hidangan lain. A switch up. Sekurang-kurangnya tidaklah kita membazir dengan buang begitu sahaja.

Entri hari ini saya nak tunjuk beberapa makanan yang selalu jadi projek kitar semula saya.

ROTI CANAI
Kebiasaannya di rumah saya memang akan ada lebihan roti canai. Si tukang beli penat beratur kat kedai dan lapar menunggu. Jadi, automatik terbeli banyak. Bila sampai rumah, berapa keping sangatlah yang mampu dimakan. Paling tidak, petang atau malamnya Cekebon akan mengendeng nak roti canai reheat letak telur. Once masuk peti ais,..dah tak siapa sudi pandang lagi ;)

Sayang kan? Jadi, kita kitar semula supaya jadi KEREPEK ROTI CANAI.

Sabtu, 19 Disember 2015

Pizza Bungkus

Sebelum ini, saya ada tunjuk cara saya buat pizza nipis (thin crust) menggunakan wrap. Boleh baca di sini. Baki satu keping wrap yang tinggal, saya gunakan untuk pizza bungkus pula. Bahan-bahannya masih sama. Saya gunakan lebihan toppings pizza tu je.

Mula-mula, ratakan sos cili dan sos tomato di atas permukaan wrap. Ikut citarasa kalau hanya nak guna sos cili atau sos tomato sahaja. Saya suka a bit of both. Ada masam-masam sikit, pedas-pedas sikit. Kemudian, untuk pizza bungkus ni saya taburkan sedikit pasrley, thyme dan oregano. Biar ada variasi rasa rempah jentik lidah;)

Setelah itu, letakkan toppings semewahnya di bahagian tengah wrap. Taburkan dengan parutan keju dan sedikit serbuk lada hitam. Lipat wrap supaya jadi bentuk bungkusan macam dalam gambar di bawah ini. Bakar  selama 10 - 15 minit, suhu 180 - 200 darjah celcius.

Paras rupa setelah siap dibakar.

Let's dig in! Jemput makan, semua.


Treat for one yang sangat berbaloi!

Nampak tak lelehan cheese yang bermesra dengan hirisan sosej dan lada benggala tu? Hihihi nikmati dengan senyuman :)

SELAMAT BERHUJUNG MINGGU!






Jumaat, 18 Disember 2015

Chords Kelabu - MOJO (Easy Guitar Chords)

Baru-baru ini, semasa naik kereta M, saya dengar lagu baru. M dan saya punya music wave lebih kurang sama. So, setiap kali berpeluang,  saya akan 'korek selongkar' playlist M untuk dengar lagu-lagu pilihannya. Apabila came across lagu ni, terus celik mata celik telinga. Mojo? Kelabu? Kenapa saya tak pernah dengar? Mulalah mulut saya congceng tanya itu ini.

Menurut M, lagu ni saing-saing Dahsyat dan Kau. Juga merupakan OST untuk Slot Kifarah Mistik. Satu lagi lagu cinta dengar pertama buat saya :) Sangat sangat suka lagu 'Kelabu' especially the music arrangement. Suara Ryan bawakan 'Kelabu' tak usah cakaplah. Memang ada ummmmphhhh! I guess the mojo of MOJO is back! Personally, saya rasa lagu ini hebatnya setanding 'Andaiku Bercinta Lagi', the piece from former MOJO (with Aweera), that I really like.

Dah jatuh cinta,...makanya ada sesi dengan si Kapok. As usual, chords yang saya buat ikut keselesaan saya yang tahu dan mahu main chords senang-senang je. Kalau ada cacat cela, ubahlah apa yang patut. Saya kan beginner selamanya  ;)

Resepi Ayam Bumbu Gurih

Sebelum ini, dalam salah satu entri Wordless Wednesday, saya tunjuk gambar 'the making of' Ayam Bumbu Gurih


So, hari ini saya nak kongsi resepinya pula. Ayam Bumbu ni lebih kurang macam ayam berempah lah sebab kita guna banyak ramuan sebagai perapan.

Pada dasarnya, cara penyediaan ayam ini ada beberapa peringkat. Mula-mula, ayam akan diperap dengan bumbunya. Setelah diperap, ayam akan dimasak seketika di dalam santan. Kemudian, barulah digoreng/digril hingga bahagian luarnya rangup dan bertukar keperangan.

Untuk ayam bumbu gurih yang saya sediakan, saya guna shortcut. Semua bumbu saya campurkan sekali dengan santan dan perap selama dua jam. Jom intai resepi.

Rabu, 16 Disember 2015

Doa Apabila Dipuji

Assalamu'alaikum,
Sebelum ini saya pernah kongsikan ucapan atau kata-kata yang perlu dilafazkan tatkala kita menerima pujian. Boleh lihat entri ini --> Ini adalah limpah kurniaan Tuhanku. Saya pun masih dalam proses untuk amalkan perkara ni secara konsisten. Selalu bila kena puji, sengih macam kerang busuk je. Habis lupa apa nak dibaca ;)

Kali ni saya nak kongsi satu lagi bacaan berbentuk doa yang boleh dibaca. Kredit kepada Jabaran Mufti Negeri Perlis untuk poster doa ini. Perhatikan maksudnya. Elokkan untuk kita amalkan :)


Selasa, 15 Disember 2015

Kasih Dalam Hati - Ippo Hafiz (Easy Chords)

Pertama kali dengar terus jatuh hati dekat lagu dendangan Ippo Hafiz ini.  Lagu 'Kasih dalam Hati' menjadi OST untuk drama Aku Pilih Kamu yang sekarang ditayangkan di TV3. Jalan cerita nampak menarik. Lagu pun best!

Kord Lagu dan Lirik Kasih dalam Hati - Ippo Hafiz
OST Aku Pilih Kamu, TV3

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
Dm Am G
C E F E

Am G C
Dengan rasa hati ini
Dm E Am E
Mengharapkan kasih yang dicintai
Am G C
Jiwa yang penuh terluka
Dm E Am
Merapuhkan penuh derita

Resepi Mudah Thin Crust Pizza

Assalamu'alaikum,
Selamat pagi Selasa.

Siapa kat sini suka makan thin crust pizza? Boleh geng dengan saya. Saya memang prefer thin crust to regular pizza dough. (Tapi kalau dah ada depan mata, makan dengan berselera jugak. Tak kisahlah tebal ke nipis ke..)

Hari ni saya nak kongsi cara buat thin crust pizza yang sangat mudah. Asalnya, saya membersihkan peti sejuk dan freezer. Jumpa lebihan roti wrap/tortilla (yang selalu digunakan untuk buat burito) kepunyaan Cekengah. Cekengah ni bab beli-beli makan dia sangat bijak! Bab menghabiskan makanan tu dia kurang cerdik sikit. Kadang-kadang dia sendiri lupa apa yang dia beli. Kalau time bersihkan peti sejuk, memang banyaklah makanan dan minuman dia yang kena buang. 

Tetapi 3 keping wrap yang saya jumpa ni masih elok. Pandai dia simpan dalam freezer. So, daripada wrap tu terus-terusan dingin membeku, baiklah kita proses supaya boleh dimamam. Saya umpan Bott, nak makan pizza tak? Kalau nak kena tolong parut keju. Berdesupppp Bott buka langkah! Tahu-tahu dah siap parutan keju atas meja. 

Sabtu, 12 Disember 2015

Ala Martabak Manis

Salam Jumaat.
Ini kisah minggu lepas sebenarnya.
Saya tengok rancangan pasal pelancongan di Indonesia.
The host pergi jalan-jalan sana sini sambil cuba pelbagai makanan best di sana.

Tiba-tiba terliur tengok martabak manis. 
Terus craving!
Martabak manis ni apam balik yang diletakkan inti serba manis - coklat, cheese, jem, kaya...
Ada macam-macamlah!

Disebabkan teringin sangat, waktu tu juga saya selongkar peti sejuk.
Nak cari resepi apam balik, malas...
Makanya, kita guna je resepi pancake.
Untuk inti saya guna coklat cip dan parutan keju Cheddar.

Jumaat, 11 Disember 2015

Tutorial Kraf Kertas - Kad Mini untuk Hadiah (Bahagian 2)

Entri Part 1 baca di sini.

Setelah selesai sesi tampal-menampal kertas seperti dalam gambar di atas, kita nak letak ucapan/sentiments yang sesuai. Kebiasaannya, saya akan guna clear stamps yang ada dalam koleksi saya. Sekiranya tiada stamps yang sesuai, jangan risau. Boleh cetak. Pilihlah tulisan yang cantik berseni mengikut citarasa kalian dan cetak atas kertas. Mudah je kan? Hasilnya tetap sama.
 

Dah siap!

Rabu, 9 Disember 2015

LAZADA ONLINE REVOLUTION SALE

Happy Wednesday! Haaa, meh intai-intai bajet...berapa banyak boleh diperuntukkan untuk shopping? Ada? Cukup? Apa lagi, terjahlah laman LAZADA segera! Bermula pukul 12 tengah malam nanti sehinggalah 12 Disember 2015, jualan murah super awesome akan berlangsung di LAZADA. 

Bolehlah tengok yang mana berkenan di hati. Masa nilah boleh dapat good bargain. Tapi, mesti kena dengan gaya ye. Jangan jadi oniomania pulak! Bocor poket nanti ;)

Kali ini, LAZADA ONLINE REVOLUTION SALE sarat dengan diskaun-diskaun menarik untuk barangan keperluan rumah, seleksi pakaian dan fesyen, kamera, laptops, gadgets, barangan keperluan bayi dan banyak lagi! Pasti ada promosi yang sesuai untuk kita semua.

Selasa, 8 Disember 2015

Tutorial Kraf Kertas - Kad Mini untuk Hadiah (Bahagian 1)

Assalamu'alaikum,

Tutorial kraf kertas kali ini tutorial yang simple. Kita buat kad mini bersaiz 7 x 7cm. Haaa, buat yang suka bagi-bagi hadiah tu, mesti nak selit kad sekali kan? Jadi, kad mini ni sesuai sangat dijadikan stok dalam simpanan. Senang apabila nak guna, kad dah sedia ada untuk apa jua occasion, event atau keraian.


Bahan-bahan yang diperlukan:
  • 1 kad/kertas keras  bersaiz A4. Saya pilih kad berwarna hijau lembut.
  • 1 kertas berwarna hitam bersaiz A4
  • Kertas bercorak/berwarna 
  • Glue Tape/ Glue Stick
  • Gunting/Paper Cutter/Scorer
  • Clear stamps dan ink pad (mengandungi sentiment/ucapan yang hendak digunakan)

Resepi Tauhu Telur Lada Hitam

Satu resepi mudah dan yummy untuk disediakan - Tauhu Telur Lada Hitam :)

Tauhu Telur Lada Hitam

Isnin, 7 Disember 2015

Ikat Reben Guna Garpu

Assalamu'alaikum,
Apa khabar, semua?
Selamat memulakan minggu baru.
Jangan lupa untuk senyummmmmmm!

Minggu lepas punya search keywords, ramai yang cari cara ikat reben guna garpu :)
Ya, memang tidak salah. Ikat atau simpul reben menggunakan garpu.

Ahad, 6 Disember 2015

...mungkin kita perlukan sedikit magik ;)

Assalamu'alaikum.
Happy Sunday!

Siapa suka tengok magic show? Sep sikit! I fancy magic tricks. Sejak kecil! Kalau dapat tengok persembahan silap mata memang happy je. Lepas tu, jika berjaya tahu bagaimana sesuatu trick dihasilkan, excitednya melampau-lampau!

Tahun lepas saya ada menulis tentang David Blaine yang datang ke Malaysia. Boleh baca di sini. Tetapi saya tidak pergi menonton persembahannya sebab rasa macam 'magic' je bila duit surut beli tiket mahal hehehe

Jumaat, 4 Disember 2015

Disember Oniomania

Salam Jumaat.
Hari ni nak cerita tentang bulan Disember dan oniomania.
Bagi saya bulan Disember ni memang boleh dikategorikan sebagai bulan oniomania.
Kenapa?

Credit 

Bukak tv, ada iklan sale.
Surf internet, ada iklan sale.
Baca suratkhabar, ada iklan sale.
Almaklumlah Y.E.S (Year End Sale).

Berteman Sepi - Ungu dan Stacy (Easy Guitar Chords)


Kord Gitar dan Lirik Lagu Berteman Sepi - Ungu dan Stacy

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
C F G Am
C F G


C F G Am
Sepi di sini tanpa dirimu lagi
C F G
Di persimpangan langkahku
C F G Am
Kita terpisah bukan karena tak cinta
C F G
namun waktu tak berpihak

Khamis, 3 Disember 2015

Hoot! Hoot! Obrigado, Ros!

Apasal pulak dah macam burung hantu ni? Dapat agak tak?

Inilah hadiah burung hantu saya!
Tali tu sebenarnya cantik je lilit kotak. Saya engsot-engsotkan sedikit nak bagi nampak perkataan Congrats.

Rabu, 2 Disember 2015

Tetamu Hebat November

Assalamu'alaikum.
Kenalkan, ini tetamu-tetamu hebat yang memeriahkan tower saya sepanjang November.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...