728 x 90

Isnin, 30 November 2015

Mohon Cinta Allah

Assalamu'alaikum.
Selamat Memulakan Minggu Baru.
Mari sama-sama amalkan doa ini :)

Sumber: Perkongsian di Pinterest


Sabtu, 28 November 2015

Robot Vs Biskut Peanut Butter

Memulakan hari tadi dengan semangat.
Berkobar-kobar nak blogwalking.
Dengan iPad yang full battery saya baring santai. Ziarah satu demi satu blog.
Baru suku jalan, muncul rerobots pujaan hati!

Saya cuba bertenang. (Kalau guna handset, memang akan terus hilang mood!) Memandangkan guna iPad, besar sikit gambar yang nak kita tick-tick, saya cuba bertahan. Tangan capai Tupperware isi biskut mentega kacang.  Sambil menyudahkan proses nak get through comments, sambil kunyah biskut. Asyikkkkkk!

Biskut Mentega Kacang dengan inti mentega kacang :)

Khamis, 26 November 2015

Buat Origami

Minggu lepas origami jadi antara carian utama blog saya.

Search Keywords hujung minggu lepas.

Resepi Kepingan Oat dan Cornflakes

Ingat lagi Projek Oven saya lebih kurang dua minggu lepas? Hari ini saya kongsi resepi kepingan Oat & Cornflakes ye.

Stok kunyah-kunyah yang ala-ala sihat gitu ;)

Selasa, 24 November 2015

Kegunaan Tag Roti

Ada apa dengan tag roti? Tak ada apa yang penting pun. Cuma nak pesan, kalau rajin, kumpullah tag roti. Banyak kegunaannya di rumah :)

  • Untuk tanda appliances plugs

Salamat Po, Mummy Julia

Jumaat lepas, saya terima satu kiriman lagi daripada kenalan blogger. Sengih-sengih macam kerang busuk belek sampul surat. Sebaik sahaja dibuka,...

Tattadaaaaaa!
Terima kasih, Mummy Julia :)

Isnin, 23 November 2015

Syukran Ya Ukhti Huda

'Mengapa Saya Masih Memetik Gitar' merupakan karya Yusuf Islam yang diterjemahkan. Naskhah ini hadiah pemberian seorang adik blogger, Huda, pemilik blog Real Life is Real.

Selain daripada buku, saya juga dapat sekeping fridge magnet.

Khamis, 19 November 2015

Birthday Party | Kerja Amal | Cari Lagu

Assalamu'alaikum,
Selamat pagi semua.
Dah bersarapan ke belum?

Pagi ni saya sarap roti bawang putih je. Semalam buat roti bawang putih untuk stok. Garlic bread frozen. Nanti siapa-siapa lapar, senanglah,..ambil seketul, then bakar dalam toaster oven.


Teringin? 

Kord Inspirasi - Faizal Tahir dan Hafiz Suip (Easy Chords)

Kord Lagu dan Lirik Inspirasi - Faizal Tahir dan Hafiz Suip (Tribute to Dato' Siti Nurhaliza)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.

(Intro)
C Am F

C Am F G
Andai ada berjuta yang datang mencuba
C Am F G
Kau tetap satu menawan hati semua
F Am Dm                     
Selamanya tersemat dalam persada
F Am Dm G
Cahaya bersinar teristimewa

Isnin, 16 November 2015

Resepi Pancake Mudah

Resepi Lempeng @ Pancake Mudah

Saya makan dengan sirap mapel & lepa kacang :)


Menang Hadiah Misteri

Alhamdulillah.
Menang hadiah misteri apa?
Haa,.. ingat tak minggu lepas saya ada sertai Segmen Kembara Misteri Burung Hantu anjuran Sis Ros Nordin?

Keputusan dah keluar! Siapa yang turut serta dalam segmen boleh lihat di sini.
Sis Ros dah umumkan 25 blogger buddies yang akan jadi VIP di blognya hingga penghujung 2015 dan layak menerima cenderamata. Alhamdulillah. Saya turut tersenarai dalam 25 orang tu :)

Tahniah buat semua yang terpilih!

Kord Hanya Ingin Kau Cinta - Hafiz (Easy Chords)

Sebenarnya, ini bukan lagu baru Hafiz. Dah lama saya nak main lagu ni tetapi asyik tak ada masa nak buat chords yang mudah. Love this song especially bahagian korusnya.


Kord Gitar dan Lirik Lagu Hanya Ingin Kau Cinta - Hafiz (Easy Chords)

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
Em B7 C G B7

Em                          B7
Di dalam hati ini aku menangis
C                                                   G
Seiring satu luka yang telah kau beri
              Am                Em
Kau tinggalkanku sakitiku
C                                                                     B7
Sungguh ku tak percaya semua yang terjadi


Ahad, 15 November 2015

Projek Oven

Dah nama pun 'Projek Oven', faham-fahamlah ye tentu aktivitinya berkaitan baking :)
Semalam, misi 'Productive November' saya lebih kepada produktif jana lemak di badan.


Sebelah pagi - Tengah-tengah bosan menonton TV tak ada benda nak kunyah, saya ke dapur. Buat kepingan oat & cornflakes ni.

Stok gatal gigi siap!

Sabtu, 14 November 2015

Ingatan Manis Sis Jari Manis

Kelmarin semasa saya di luar, mem besar (siapa lagi kalau bukan Cekebon) terima parcel bagi pihak saya. Apabila saya telefon, bising mulutnya suruh balik segera.

"Ingatkan sabun basuh pinggan tapi rasanya bukanlah sebab bungkusan tu kecil sedikit." Hahaha bab sabun basuh pinggan tu sebab saya selalu tebus poin untuk Joy di Woop. (Boleh baca di sini.)

"Daripada siapa, Bon? Boleh baca tak?" Sebenarnya dah tahu siapa gerangan pengirim bungkusan tersebut. Tuannya dah siap e-mel maklumkan ada something on the way. Sengaja cuba suruh Cekebon baca. Ibu saya ni pengidap glaucoma. Hanya bergantung pada sebelah mata je sekarang ini. Itupun tak berapa jelas. Jadi, sekali-sekala apabila Cekebon berjaya baca tulisan yang kecil, kami berdua akan sorak-sorak teruja :)

"... ... manis. Eh, kak! Ni kawan akak yang Jari Manis tu bagi!"

"Yeayyyyy! Bon nampak! Bon nampak!" (Lebih kurang begitulah excitednya)


Nak tahu apa yang saya dapat kali ini?

Khamis, 12 November 2015

Ayam Panggang Perap Sate

Ini menu malas masak. So, tak ada resepi nak dikongsi. Ayam saya beli di Kedai Daging HS Nada (seperti yang pernah saya ceritakan di sini). Saya memang pilih ayam sate. Maknanya potongan-potongan ayam telah diperap dengan rempah perapan sate. Wangiiiiii!

Tidak seperti ayam pandan bakar yang saya sediakan sebelum ini, ayam perap sate saya bungkus dalam kerajang aluminium (aluminium foil) terlebih dahulu. Barulah dipanggang/dibakar di dalam oven selama 30 - 40 minit. Hasilnya, isi ayam yang lembut dan berjus, sedia untuk dinikmati :)


Ayam Panggang Perap Sate

Selasa, 10 November 2015

Buat Febreze Sendiri Yuk!

Ini lebih kepada gali-gali entri lama. Tengok search keywords hujung minggu lepas, ada yang cari diy febreze - 'cara buat febreze sendiri' dan 'cara buat febreze with downy'.


Isnin, 9 November 2015

Peanut Butter Toast yang Mengenyangkan!

Assalamu'alaikum. Hari dah petang baru saya berpeluang jengah blog. Belum terlambat lagi nak ucap selamat memulakan minggu baru! Moga minggu ini lebih ceria dan happening. Terima kasih banyak-banyak pada yang telah datang berkunjung sepanjang hujung minggu dan tinggalkan banyaaaakkkkkk komen meskipun saya tiada di tower :) Nantikan kunjungan balas saya ye.

Dah minum petang? Roti bakar di bawah ni sebenarnya lebih sesuai dijadikan hidangan sarapan pagi, tetapi inilah yang saya mamam untuk minum petang semalam. Pukul 3 lebih perut dah berdengung dan berlubang! Nak buat apa pun tak larat heheheh

Jadi, saya korek peti ais dan buat this simple treat - peanut butter toast with orange and banana slices

Ahad, 8 November 2015

Love, Supermoon oops Firah

Minggu lepas terima kiriman dari Pulau Pinang. Tak dapat agak siapa pengirimnya. Buka-buka sampul surat, sekeping fridge magnet I Love Penang jatuh kat tapak tangan :) Cantikkkkkkknyaaaa! Intai-intai lagi dalam sampul. Ada sekeping nota berwarna beige. Sorry,.. dalam gambar kat bawah, dek kerana 'terlajak lighting' terus jadi kertas putih ;)

Fridge magnet and note from Firah 

Khamis, 5 November 2015

Gift Ideas - Pek Gula-gula untuk Si Cilik

Assalamu'alaikum,

Projek Gula-gula

Saya sedang siapkan pek gula-gula untuk satu majlis hujung minggu ni. Packaging kita buat sendiri. Lipat-lipat gam siap! 

Inilah hasil projeknya.

Individual candy pack =)
Pek gula-gula ni sesuai untuk majlis keraian yang ada tetamu cilik. Misalnya, majlis hari lahir, candy booth/candy buffet di kenduri-kendara atau sebagai 'treasure' dalam permainan anak-anak :)

Rabu, 4 November 2015

Penat Bercinta dengan Robot!

Semalam semasa blogwalking, lima blog pertama yang saya singgah memerlukan saya untuk yakinkan mereka yang saya bukan robot sebelum komen diterbitkan. Tertanya-tanya juga. Blog-blog tersebut biasa saya kunjungi. Biasanya tak kena 'saring' pun sebab saya tahu tuan punya blog tidak meletakkan word verification. 

Kemudian, terbaca entri Anies mengenai perkara yang sama - Tension betul dengan 'Please prove you're not a robot'!! Ingat saya je yang bengang dengan benda ni. Fenin! Fenin! Menjelang tengah hari, saya dah menyerah. Penat nak kenalpasti mana pizza, mana recreational vehicles, mana pokok, mana rumput, mana kereta...

Tetamu Hebat Oktober

Mempersembahkan,...

My Tetamu Hebat Oktober

Danbo Wallpaper Credit

Kau - Mojo (Easy Chords)


Kord Gitar dan Lirik 'Kau' - MOJO

Untuk Senarai Kord Gitar yang lain, boleh klik di sini.
Dapatkan gitar dan aksesori muzik anda dengan harga terbaik di LAZADA.


(Intro)
A B7 A B7

A                                           Dm
Kau yang dulu pernah berjanji
               G                     C
Untuk setia menyayangi
               F                  B7           E
Hingga ke hari terakhir ku percaya

Isnin, 2 November 2015

Sebelas per dua belas


Assalamu'alaikum,
Selamat memulakan minggu pertama bulan November.



Seperti biasa, mula minggu baru,..mula bulan baru,...
Saya doakan semua yang baik-baik untuk kita semua.
Sepanjang bulan sebelas ini saya bercuti. 'Sekolah pondok' saya tutup.
Tetapi ada a few tasks and errands that need to be done.
Tak mahu terbongkang tidur je dekat rumah, saya nak cabar diri sendiri.
Saya nak cuba jadikan bulan ini sebagai bulan paling produktif untuk saya, biarpun saya cuti-cuti hujung tahun. Rasa-rasanya boleh tak?

Productive November Day 1
  • Kemas bilik kraf
  • Rearranged Bloggers' Board
  • Buat 2 balang biskut tat nanas berkeju untuk makan-makan (Gambar kat IG @faidamf)


Enjoy your day! Don't forget to smile.


Psst! Hari ni? Emmm, dah berjaya tulis entri untuk blog tu kira produktiflah kan ;)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...