728 x 90

Selasa, 15 September 2015

Bling Bling Mr. DIY

Sewaktu saya mula-mula berjinak dengan seni kraf kertas beberapa tahun dahulu, saya selalu ada masalah ketika nak membeli material kraf. Of course, we need to have basic things to start - basic cards, embellishments (hiasan untuk kraf), good sharp paper cutter, a few rubber or clear stamps,...and I always winced apabila tengok harga barang. Kebanyakan material dan peralatan kraf memang mahal kerana diimport dari luar negara. Bolehlah dikatakan hobi kraf kertas ni hobi yang memerlukan banyak kos. From there I set my mind - I want to explore this exciting new hobby, but I have to be frugal. Saya nak berkraf tetapi hanya dengan bajet yang sederhana.

Dari semasa ke semasa, cardmaking dan scrapbooking semakin diterima di negara kita. Orang ramai dah terdedah dengan nilai sentimental kad buatan tangan. Ada juga yang mula menyimpan memori-memori indah dengan membuat scrapbook Pengeluar mula menjual produk kraf dengan julat harga yang lebih murah dan mampu milik. Cuma kita tidak boleh mengharapkan kualitinya setanding dengan peralatan kraf yang diimport.

Kali ini saya nak kongsi mengenai Crafts Diamentes / Gem Stickers keluaran Mr. DIY. Cuba lihat harganya. Murah kan?! Bawah RM3 kita boleh dapat satu pek adhesive diamentes (tidak perlu guna gam lain) yang bagi saya agak berkualiti. Ada macam-macam warna, corak dan bentuk. Dua pek sebelah kanan tu baru beli :)

Murah dan berkualiti.

Harganya jauh lebih murah daripada adhesive diamentes yang saya biasa beli di POPULAR. (Baca di sini)


Di bawah ni projek Breakfast at Tiffany's yang menggunakan Craft Gem Stickers Mr. DIY. (Maaf, sampai sekarang masih belum bersambung bahagian keduanya.)

Cantik melekat atas permukaan kaca.


Nampak tak bling-bling pada gelas comel tu?

Jadi, kepada sesiapa yang minat nak berkraf, silalah serbu Mr. DIY cepat-cepat. Siapa kata nak buat kraf kena guna barang mahal-mahal :)

61 ulasan:

  1. Org suka kraft ni memang sgt berseni orangnya..

    BalasPadam
  2. wahh... cantek..

    tangan kompom lembut ... jari jemari nya... ;)


    tq U ... datang singgah menyinggah ke blog berabuk tu.. heheheeh...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tangan kejung, Suzie...tak delah lembut mana hihihih

      Padam
  3. brg2 kat DIY mmg murah. adik sy pun suka pegi sana beli brg :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang murah. Akak banyak gak beli barang rumah kat sana :)

      Padam
  4. selalu nampak bling2 ni kan DIY.. budak2 suka serbu bahagian tu.. ;-)

    BalasPadam
  5. saya suka masuk kedai DIY ni kak.. cuci2 mata jelah... minat ad nak berkraf tapi masa masih sblm mengizinkan.. cewah!!! hhihihihhihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihihi tak pe...kita tunggu masa yg sesuai. Kat DIY tu Ikhwan boleh juga beli barang2 keperluan diri. Boleh tahan murah juga harganya :)

      Padam
  6. bilalah nak rajin and sekreatip kak Farrah ~

    *ayat yang ke berapa ribu kali ulang ntah*

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha akak ni pun tak serajin mana, Firah :)

      Padam
  7. Salam singgah sini FM..wahhh...comelnya....diana pun selalu nak kat kedai jual bling2 ni..tapi tak pernah pun beli...lihat hasil yang FM buat tu rasa teruja pula diana nak beli...hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haaaa lepas ni Diana dah ada idea nak buat apa lah kan,.. :)

      Padam
  8. Corak cantik..moga berjaya menyiapkannya ya

    BalasPadam
  9. Anyone who gave u comfidence...
    You owe them a lot ...


    Nice quote... tenkiu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Quotes dari filem lama - Breakfast at Tiffany's :)

      Padam


  10. "Our life is a message to the world .. make sure it is inspiring ..." ;-)

    Insya Allah

    BalasPadam
  11. Mr. DIY ni kira agak baru jugalah kan dibuka dekat Malaysia tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nak kira baru tu dah a few years jugalah, Farah. Cuma skrg makin banyak cawangan yg dibuka :)

      Padam
  12. murah dan berkualiti..cantik hasilnya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Beli barang murah dan berkualiti, baru puas hati :)

      Padam
  13. Mr D.I.Y tuh bukan satu pasaraya yg baru bertapak kat Mesia kan ???kan?kan?kan ?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah beberapa tahun juga, Aiman. Tapi sekarang branch dah banyak merata tempat :)

      Padam
  14. comelnya.. selalu juga beli barang di DIY..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Saya kalau masuk DIY mesti lama sebab rambang mata :)

      Padam
  15. Kalau Mr. DIY buka cawangan di Perlis kan bagus...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak ada lagi cawangan kat Perlis ye, Zumal? Nanti adalah tu :)

      Padam
  16. Manik2 sticker tu dulu.... suka beli jadikan subang... lekat kat telinga !! hewhew....

    Sha aritu singgah DIY... apsal tak nampak semua ni... ish... kena selongkar lagi nih..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau masuk DIY, kena explore satu row demi satu row. Kena tarik nafas dan bertenang sebab ada macam2 yg leh buat kita rambang mata :)

      Padam
  17. Nanti SS nak tengok ada kat JB ke x...

    BalasPadam
  18. Balasan
    1. Okla, SS. Not bad. Kuat jugalah lekatnya :)

      Padam
  19. Cantik-cantikla ... nak cari la

    BalasPadam
  20. siapa yang kreatif boleh laa hasilkan bahan yang cantik dan menarik..

    BalasPadam
    Balasan
    1. setuju dgn Eyda...kalau sis JM ni....tgk camtu je lah...x de idea

      Padam
    2. Idea Jay Emm kat tiket kapal terbang aje.. kih kih kih...

      Padam
    3. Hahaha bab tiket kapal terbang, sis JM sukar nak dikalahkan :)

      Padam
  21. pernah tgk or jumpa craft gem stickers ni kat kedai buku...x ambil pedulik sbb x tahu nak buat apa ngan benda alah tu huhhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha... sama lh sjm... pastu bli... tempek sebarang2... buh kt lapy lh... buh kt henfon lah... hihihi

      Padam
    2. Lain kali kalu nampak belikan utk Cikgu Ceketed... Tahu laa cikgu nak buat apa... ha ha ha..

      Padam
    3. Boleh sajaaaaaa. Tahulah Cikgu Ceketed nak buat apa :)

      Padam
  22. Ekin kalu g shopping tesco harus singgah Mr DIY tengok untuk barang kraf hihihi

    BalasPadam
  23. tu semua tu, buat sendiri ke?
    mak aii...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Buat sendiri, YY. Untuk event orang :)

      Padam
  24. pernah jugak belek brg2 kraf ni...tp masih xtau nk buat apa....kebil2 tgk brg tuhh....hahahah

    BalasPadam
  25. boleh letak kat baju x kak farrah? hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Baju tak sure,..setakat yg akak cuba, kat atas reben lekatlah :)

      Padam
  26. skarang ni DIY da semenggah sikit kak.. kalo kat parit buntar tu ya rabbi.. x hingin nak masuk..
    berdebu dalam kedai.. keluar mesti sesema..

    BalasPadam
  27. kenapa ayu sllu masuk diy xpenah jumpe pon benda2 comell cmni
    pasni ni mmg kene cari dgn lebig teliti ni

    BalasPadam
  28. salam kak ! terbaca entry ni , teriingat pulak pada yana ni, feel you kat , susah nak pi cari nak harga bajet je.

    tambah tambah MrDIY baru tahu lepas je rasa bukak kat area KT, jumpa blog akak baru nampak ape guna mende2 pelik ni hehehe

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...